Flat Preloader Icon

Introduction of new olive crop management practices focused on climate change mitigation and adaptation

Αντικείμενο

Το έργο oLIVE CLIMA αφορούσε στην εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία με στόχο τη μετατροπή της σε ένα εργαλείο αντιμετώπισης/διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής.

Η συμβολή στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή στις νέες κλιματολογικές συνθήκες έγινε μέσω:

– της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καλλιέργεια της ελιάς

– της αύξησης της δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα στα φυτά και στο έδαφος του ελαιώνα

Εφαρμογή & Πρακτικές

Η εφαρμογή έγινε σε ελαιώνες παραγωγών στο Ν. Ηρακλείου (ΕΑΣ Πεζών), στο Ν. Λασιθίου (ΕΑΣ Μεραμβέλλου) και στο Ν. Μεσσηνίας (ΑΣ Νηλέας), σε μεγάλο αριθμό (40) ελαιώνων ανά περιοχή σε συνθήκες αρδευόμενες και ξηρικές.

Οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν μπορούν να διαχωριστούν σε δύο ομάδες:

– Επιστροφή οργανικής ύλης στον ελαιώνα (ανακύκλωση κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοκάλυψης και θρέψης, αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου με εφαρμογή στο έδαφος είτε απευθείας είτε μετά από κομποστοποίηση).

– Εισαγωγή νέων καλλιεργητικών πρακτικών για την βελτίωση του ισοζυγίου του CO2 (Βελτίωση της ζιζανιοχλωρίδας και του κλαδέματος για αύξηση της δέσμευσης CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης, η καλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της έκλυσης CO2 από το έδαφος)

Στόχοι

Οι βασικοί στόχοι του έργου ήταν:

– Προσδιορισμός των γεωργικών πρακτικών που οδηγούν σε αύξηση της απορρόφησης του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά

– Αναστροφή της τάσης μείωσης της οργανικής ύλης του εδάφους, διάβρωσης και απερήμωσης με μέτρα που αυξάνουν την προσρόφηση οργανικής ύλης στο έδαφος

– Λήψη μέτρων για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και άλλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη φυτική παραγωγή

– Παροχή των καλλιεργητών με μεθόδους αναβάθμισης της βιοποικιλότητας

– Ανάπτυξη περιβαλλοντικών δεικτών για την παρακολούθηση και τον υπολογισμό, μέσω ανάλυσης κύκλου ζωής και ειδικών μοντέλων, του ισοζυγίου του άνθρακα στην καλλιέργεια της Ελιάς

Η αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων πρακτικών στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής, η επίδραση τους στην παραγωγή καρπού και ελαιολάδου και η εφαρμοσιμότητα τους με όρους τεχνικούς αλλά και οικονομικούς αξιολογήθηκε μέσω ενός προγράμματος δειγματοληψιών και μετρήσεων καθώς και με ειδικά μαθηματικά μοντέλα σε βάθος 5ετίας, σε σύγκριση με ελαιώνες συμβατικής διαχείρισης.

Συμμετοχές

Oι εταίροι του έργου ήταν οι: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Ινστιτούτο Εδαφολογίας της Αθήνας (ΙΕΑ), Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων (ΙΕΒ), Πανεπιστήμιο Βασιλικάτα, Ιταλία – Τμήμα Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Πολιτισμού (DICEM), RODAXAgro Ltd, ΑγροΤύπος Α.Ε., ΑΣ ΝΗΛΕΑΣ, ΑΣ ΠΕΖΑ, ΑΣ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ. 

Η εταιρεία Green Technologies E.Π.Ε ήταν εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Βασιλικάτα Ιταλίας – Τμήμα Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Πολιτισμού (DICEM).

Χρηματοδότηση

Φορέας Χρηματοδότησης: Ευρωπαϊκή Ένωση (LIFE11 ENV/GR/942 oLIVE-CLIMA)

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.