Με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/10/2019 στην Πάτρα, η εναρκτήρια συνάντηση των φορέων στο πλαίσιο του έργου «Ολοκληρωμένη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αξιοποίηση Παραπροϊόντων Παραγωγής Ελαιόλαδου – OLIVENERGY». Το έργο εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2019, υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ενίσχυση σχεδίων έρευνας ανάπτυξης & καινοτομίας σε τομείς προτεραιότητας της RIS3» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020 (κωδικός έργου: MIS 5045458)
Τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων είναι το παραπροϊόν της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιόλαδου. Η γεωργική αυτή δραστηριότητα έχει ιδιαίτερη κοινωνική και οικονομική σημασία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τεράστιες ποσότητες αποβλήτων παράγονται κάθε ελαιοκομική περίοδο και σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά τους καθιστούν τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα καθώς είναι επικίνδυνα για την απευθείας διάθεσής τους στο περιβάλλον. Στο OLIVENERGY προτείνεται η ανάπτυξη ενός ταχύρρυθμου συστήματος αναερόβιας χώνευσης των παραπροϊόντων παραγωγής ελαιόλαδου, προς την παραγωγή βιο-καυσίμων για τη μερική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ελαιοτριβείου ή πυρηνελαιουργείου στο οποίο θα εγκατασταθεί η μονάδα. Στο πλαίσιο του έργου θα μελετηθούν επίσης φυσικοχημικές μέθοδοι απομάκρυνσης στερεών τόσο από την πρώτη ύλη όσο και από την απορροή της αναερόβιας μονάδας. Τα στερεά θα χρησιμοποιηθούν μαζί με άλλα αγροτικά απόβλητα για την παραγωγή compost.
Φορείς υλοποίησης του έργου είναι η εταιρία Green Technologies ΕΠΕ με έδρα την Πάτρα (www.green-technologies.gr), και το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος με έδρα την Πάτρα (www.lbeet.gr). Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι και από τους δύο φορείς και πιο συγκεκριμένα: από την εταιρεία Green Technologies ΕΠΕ, η Δρ. Νάντια Ζαφείρη (Μηχανικός – Διαχειρίστρια) και ο Δρ. Δημήτρης Ζάγκλης (Μηχανικός), από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Δρ. Μιχάλης Κορνάρος (Καθηγητής, Τμ. Χημικών Μηχανικών), η Δρ. Παναγιώτα Τσαφρακίδου (Ερευνήτρια, Τμ. Χημικών Μηχανικών) καθώς και μέλη του εργαστηρίου Βιοχημικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος.
Συντονιστής φορέας του έργου είναι η εταιρεία Green Technologies ΕΠΕ.