Αντικείμενο
Η ερευνητική συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα οδήγησε στη δημιουργία ενός αξιόπιστου, φιλικού προς τον χρήστη και οικονομικά προσιτού συστήματος μέτρησης βιοχημικού μεθανογόνου δυναμικού (BMP) δειγμάτων βιομάζας. Το νέο, οικονομικό σύστημα μέτρησης του βιοχημικού μεθανογόνου δυναμικού (Biochemical Methane Potential, BMP) αναπτύχθηκε ύστερα από συνεργασία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 μεταξύ του Εργαστηρίου Βιοχημικής Μηχανικής & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και της εταιρείας Green Technologies Ε.Π.Ε. με έδρα την Πάτρα. Το καινοτόμο σύστημα έχει την ικανότητα να παρέχει αξιόπιστες και ακριβείς μετρήσεις της δυναμικότητας που έχουν οργανικά υποπροϊόντα και υπολείμματα από αστικές, γεωργικές ή βιομηχανικές δραστηριότητες (βιομάζα) για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και πιο συγκεκριμένα βιοαερίου, μέσω αναερόβιας χώνευσης.
Στόχος
Το BMP είναι μια δημοφιλής τεχνική για τον προσδιορισμό του δυναμικού μεθανίου και της βιοαποδομησιμότητας της βιομάζας σε αναερόβιες συνθήκες. Αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο για την εκτίμηση της παραγωγής βιοαερίου από οργανικά υποπροϊόντα και υπολείμματα μέσω αναερόβιας χώνευσης. Ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων εμπορικών συστημάτων μέτρησής του, μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος τους, οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας ενός οικονομικού, φιλικού προς τον χρήστη, συστήματος μέτρησης BMP για το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα αίτηση για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Το συνεργατικό έργο Green.BMP είχε ως στόχο ακριβώς αυτό και τα κατάφερε. Σε όλη τη διάρκεια του έργου, το Εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών παρείχε την επιστημονική βάση και την επίβλεψη των προδιαγραφών και των αρχών λειτουργίας του συστήματος, καθώς διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στις βιοχημικές διεργασίες και στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.
Σχεδιασμός
Σε όλη τη διάρκεια του έργου, το Εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών παρείχε την επιστημονική βάση και την επίβλεψη των προδιαγραφών και των αρχών λειτουργίας του συστήματος, καθώς διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στις βιοχημικές διεργασίες και στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.
Παράλληλα, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνέβαλε στον σχεδιασμό του συστήματος και στην ανάπτυξη του πρωτοτύπου. Τα δύο ιδρύματα συνεργάστηκαν για τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση κάθε σταδίου, έχοντας σαν στόχο την παραγωγή ενός πλήρως λειτουργικού πρωτοτύπου.
Το έργο υλοποιήθηκε στα πλαίσια της πράξης «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους.
Φορείς Υλοποίησης
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι και από τους τρεις φορείς και πιο συγκεκριμένα: από την εταιρεία Green Technologies ΕΠΕ, η Δρ. Νάντια Ζαφείρη (Μηχανικός – Διαχειρίστρια) και ο Δρ. Δημήτρης Ζάγκλης (Μηχανικός), από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Δρ. Μιχάλης Κορνάρος (Καθηγητής, Τμ. Χημικών Μηχανικών), η Δρ. Παναγιώτα Τσαφρακίδου (Ερευνήτρια, Τμ. Χημικών Μηχανικών) και η κα Κωνσταντίνα Τσίγκου (Υπ. Διδάκτορας Τμ. Χημικών Μηχανικών), από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Δρ. Βασίλης Μουλιανίτης (Επ. Καθηγητής, ΤΜΣΠΣ), ο Δρ. Νίκος Ζαχαρόπουλος (Λέκτορας, ΤΜΣΠΣ), ο κος Ευγένιος Σκουρμπούτης (Υπ. Διδάκτορας, ΤΜΣΠΣ) και ο κος Ελευθέριος Κατραντζής (Υπ. Διδάκτορας, ΤΜΣΠΣ).
Συντονιστής φορέας του έργου είναι η εταιρεία Green Technologies ΕΠΕ.